Nas înfundat și sinusuri congestionate în cazul alergiilor

Senzația de nas înfundat este cauzată de umflarea membranei mucoase a nasului și a sinusurilor paranazale. Senzația de nas înfundat poate surveni atât cu o secreție nazală apoasă (catar), cât și de sine stătător.

Înfundarea nasului poate fi cauzată de o serie de factori diferiți care irită mucoasa nazală sau provoacă inflamații în țesuturile nazale.

Acestea includ:

  • răceala și gripa,
  • alergiile,
  • diverși iritanți, cum ar fi fumul de tutun, corpuri străine în nas, aerul excesiv de uscat și altele.

Senzația de nas înfundat poate fi, de asemenea, rezultatul utilizării excesive a picăturilor și spray-urilor folosite pentru a vindeca un nas înfundat.

Senzația de nas înfundat din cauza unei alergii este cauzată de reacția țesuturilor nazale la histamina eliberată de celule. Histamina este eliberată în țesuturile înconjurătoare atunci când receptorii de pe suprafața celulelor imune recunosc alergenul. Histamina face ca vasele de sânge din mucoasa nazală să se dilate, iar pereții lor să devină mai permeabili. Senzația de nas înfundat este un simptom care apare în faza târzie a reacției alergice în cazul rinitei alergice, la ceva timp după expunerea la alergen.

Înfundarea nasului îngreunează curățarea, umezirea și încălzirea corespunzătoare a aerului inhalat, ceea ce poate duce la dureri de gât frecvente, infecții ale tractului respirator superior și inferior, precum și la iritarea și uscăciunea gurii (atunci când pacientul respiră complet pe gură).

Pacienții cu rinită alergică consideră, în general, că nasul înfundat (împreună cu lăcrimarea excesivă) este simptomul care le îngreunează cel mai mult viața. Congestia nazală poate împiedica sau îngreuna semnificativ efortul fizic, cântatul, vorbitul și performanțele în public, alături de multe alte activități.

Pacienții cu rinită alergică, al căror simptom principal este congestia nazală, au adesea probleme de somn - dificultăți în a adormi, fragmentarea somnului sau tulburări de respirație în timpul somnului. Ca urmare, acești bolnavi se confruntă adesea cu somnolență în timpul zilei, oboseală, performanțe slabe la locul de muncă în cazul adulților - și performanțe școlare slabe în cazul copiilor.

Dacă suferiți de un nas înfundat cauzat de alergie , unde medicația actuală nu vă ajută, este important să vă consultați medicul care va putea selecta tratamentul adecvat pe baza diagnosticului. Cele mai frecvente medicamente pentru RNA cu nasul înfundat sunt steroizii intranazali, sau o combinație a acestora cu antihistaminicele.

Când să consultați un medic

  • Când simptomele persistă mai mult de 10 zile
  • Când aveți febră mare
  • Când secrețiile nazale sunt galbene sau verzui, însoțite de dureri sinusale sau febră
  • Când aveți sânge în secrețiile nazale
  • Secreții clare persistente după un traumatism cranian

Claritine® comprimate este un medicament pentru utilizare în rinita alergică și urticaria cronică idiopatică.

Claritine® comprimate este eficient timp de 24 ore.

Pregătit pe baza:

https://www.mayoclinic.org/symptoms/nasal-congestion/basics/definition/sym-20050644

Pawliczak R.: Quality of life in allergic rhinitis; Polish Journal of Allergology 2 (2015) 139-144