Glosar Alergii - Claritine®
open book wreathed in flowers

Glosar Alergii

Descoperă definiția celor mai întâlniți termeni despre alergii, ca să poți înțelege mai bine simptomele de alergieX alergie
O reacție a sistemului imunitar la o substanță în mod normal inofensivă.
și conversațiile cu medicul tău.

A

Acarieni din praf

Un declanșator comun al alergiilor de interior. Sunt acarieni microscopici care trăiesc în fibrele pernelor, a saltelelor, a păturilor și a covoarelor. Trăiesc din celulele noastre moarte de piele. Inhalarea lor cauzează reacții alergice precum hipersecreții nazale, strănut și congestie nazală.

Alergeni

O substanță pe care corpul tău o percepe ca străină și periculoasă; inițiază reacția alergică.

Alergie

O reacție a sistemului imunitar la o substanță în mod normal inofensivă.

Alergie sezonieră

O boală cronică caracterizată printr-o reacție excesivă a sistemului imunitar la anumiți alergeni care se găsesc în mod obișnuit în exterior, cum ar fi polenii copacilor, iarbelor sau buruienilor sau sporilor de mucegai. Numită și febra fânului, alergii în aer liber.

Alergii de exterior

Caracterizat de o reacție exagerată a sistemului imunitar la anumiți alergeni (vezi Alergeni) care se găsesc în mod obișnuit în exterior, cum ar fi polenul din copaci, iarbă sau buruieni, spori de mucegaiului etc. (De asemenea, numit febra fânului și alergii sezoniere). Alergiile în aer liber tind să dureze perioade mai scurte de timp decât cele cauzate de expunerea la alergeni din interior.

Alergii de interior

Caracterizate printr-o reacție exagerată a sistemului imunitar la anumiți alergeni (vezi Alergeni) care se găsesc în mod obișnuit în interior, cum ar fi sporii de mucegai, mătreața animalelor de companie, gândacii sau acarienii de praf (numiți și alergii perene). Alergiile la interior tind să dureze mai mult decât alergiile cauzate de expunerea la alergeni în aer liber.

Alergii perene

O boală cronică caracterizată printr-o reacție exagerată a sistemului imunitar la anumiți alergeni (vezi Alergeni) care se găsesc în mod obișnuit în interior, cum ar fi sporii de mucegai, mătreața animalelor de casă, gândacii sau acarienii de praf. Numite și alergii de interior.

Anafilaxis

O reacție alergică severă, ce pune viața în pericol și se caracterizează prin simptome precum tensiune arterială scăzută, șuierat astmatic, vomă și diaree, umflături și urticarie.

Angioedem

Umflare similară cu urticaria (urticarie), dar umflarea apare sub piele în loc de la suprafață. Angioedemul se caracterizează prin umflături profunde care apar frecvent în jurul ochilor și buzelor și uneori ale mâinilor și picioarelor.

Anticorpi

Proteine specializate produse de celulele albe din sânge care circulă în sânge. Anticorpii caută și se atașează la proteine străine, microorganisme sau toxine pentru a le neutraliza. Acestea fac parte din sistemul imunitar.

Antigen

O substanță, de obicei proteină, pe care corpul o percepe străină.

Antihistamina

Medicamentația care ameliorează simptomele de strănut, mâncărimi, hipersecreție nazală prin blocarea receptorilor histaminei.

C

Conjunctivită

Conjunctivita este o inflamație a conjunctivei, țesutul care acoperă interiorul pleoapei. Dacă cauza este o infecție bacteriană, aceasta se numește „ochi roz” sau conjunctivită bacteriană. Dacă cauza este alergică, se numește conjunctivită alergică.

D

Decongestionant

Medicamentatie care subțiază țesuțul nazal inflamat pentru a reduce simptomele de umflături nazale, congestie și secreție de mucus.

Dermatită

Inflamație a pielii, fie datorită contactului direct cu o substanță iritantă, fie a unei reacții alergice. Simptomele include înroșire, mâncărimi și uneori apariția de pustule.

F

Febra Fânului

Vezi alergii sezoniere

H

HEPA

Filtru de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA) care elimină particulele din aer forțându-l prin ecrane care conțin pori microscopici, unde este captat.

Hipoalergenic

Produse create special pentru a diminua posibilitatea unei reacții alergice.

Histamina

O substanță naturală care este eliberată de sistemul imunitar după expunerea la un alergen. Când inhalezi un alergen, mastocitele situate în nas și membranele sinusale eliberează histamină. Histamina se atașează apoi la receptorii de pe vasele de sânge din apropiere, determinându-i să crească (să se dilate). Histamina se leagă și de alți receptori localizați în țesuturile nazale, provocând roșeață, umflături, mâncărime și modificări ale secrețiilor.

M

Măsurătoarea de mucegai

O măsură a cantității de spori de mucegai în aerul din afara casei. Numărul este raportat ca boabe de spori de mucegai pe metru cub de aer și se traduce într-un nivel corespunzător: absent, scăzut, moderat, ridicat sau foarte ridicat.

Măsurătoarea de Polen

O măsură a cantității de polen din aer. Numărul este de obicei raportat pentru trei tipuri de polen: ierburi, copaci și buruieni. Numărul este raportat ca boabe pe metru cub de aer și se traduce într-un nivel corespunzător: absent, scăzut, moderat, ridicat sau foarte ridicat.

Mătreață(Animală)

Solzi mici care curg din piele de animal și se prind pe blana de animale sau de păr. Mătreața plutește în aer, se așeză pe suprafețe și poate constitui mare parte din praful din casă. Părul de pisică este o cauză comună a reacțiilor alergice.

Mucegai

Ciuperci parazite, microscopice (ca Alternaria) care plutesc în aer ca polenul. Sporii de mucegai sunt un factor declanșator obișnuit pentru alergii și pot fi găsiți în zone umede, cum ar fi subsolul sau baia, precum și în aer liber în iarbă, grămezi de frunze, fân, mulci sau sub ciuperci.

P

Polen

O substanță fină, sub formă de pulbere, de obicei galbenă, constând din boabe microscopice descărcate de partea masculină a unei flori numite stamină sau din conul masculin al unui copac.

R

Rinita

O inflamație a mucoasei nasului.

Rinită Alergică

Rinita alergică este o afecțiune cauzată de reacția sistemului imunitar la alergeni din plante, praf, mucegai și animale. Simptomele cele mai comune include strănutul, hipersecreția nasului, ochi roșii și mâncărimi ale ochilor, nasului sau gâtului.

S

Sinuzită

Inflamația sinusurilor cauzată de infecții bacteriene, virale sau fungice sau alergii.

Sistem Imunitar

Sistemul de apărare al corpului nostru care ne protejează împotriva infecțiilor și a substanțelor străine.

U

Urticaria

Urticaria este un ansamblu de mâncărimi, umflături, umflături roșii sau pete pe piele care apar ca urmare a reacției adverse a organismului la anumiți alergeni. Poate apărea oriunde pe corp, inclusiv fața, buzele, limba, gâtul sau urechile.

REFERENCES

  1. What Does 'Hypoallergenic' Mean? Accessed January 31, 2018.