Alergii Sezoniere –Alergiile la polen și mucegai

Alergiile sezoniere de exterior

Bucură-te mai mult de timpul petrecut afară, aflând care sunt cei mai comuni factori care declanșează alergiile sezoniere de exterior și descoperă cum îți poți reduce expunerea.

Alergii Sezoniere –Alergiile la polen și mucegai

Alergiile sezoniere de exterior

Bucură-te mai mult de timpul petrecut afară, aflând care sunt cei mai comuni factori care declanșează alergiile sezoniere de exterior și descoperă cum îți poți reduce expunerea.

Pentru că se schimbă odată cu sezonul, alergiile de exterior sunt deseori numite alergii de sezon. O alergie este o sensibilitate a sistemului imunitar la ceva ce în mod normal este inofensiv. Alergiile sezoniere sunt cauzate de o recție exagerată la anumiți alergeni ce se găsesc afară, inclusiv la cei din sporii de mucegai sau polenul din iarbă, copaci și buruieni . În funcție de zona în care trăiești și de condițiile meteo, alergiile sezoniere pot începe în Februarie cel mai devreme și să dureze până la primul îngheț. 1

În timp ce alergiile sezoniere sunt mai greu de evitat pentru că pare că sunt peste tot, îți poți limita expunerea la ele.

Testul de alergii la un alergolog poate stabili dacă simptomele tale sunt cauzate de polen , mucegai sau altă substanță.

Selectează o alergie ca să afli mai mult:

ALERGII LA POLEN

ALERGII LA MUCEGAI

SIMPTOME ALE ALERGIILOR SEZONIERE

Contur hipersecreție nas
HIPERSECREȚIE NAZALĂ
Mâncărime, lăcrimare a ochilor
MÂNCĂRIME ȘI LĂCRIMARE A OCHILOR
Contur nas strănut
STRĂNUT
Contur mâncărime nas gât
MÂNCĂRIME A NASULUI ȘI A GÂTULUI
Ilustrație decongestie nazală
CONGESTIE NAZALĂ

Alergiile la Polen

O privire de ansamblu

Unul din cei mai comuni factori declanșatori ai alergiilor sezoniere sunt sporii de polen . Sunt mici, ușori și uscați, așa că vântul îi plimbă cu ușurință. Măsurătorile de polen pot varia de la zi la zi în funcție de factori, incluzând vremea. De exemplu, vremea uscată, cu vânt, poate împrăștia rapid polenul. În schimb, ploile și umiditatea ridicată îngreunează polenul și îl țin la pământ. 2 In general, plantele și copacii care polenizează prin vânt sunt cei ce cauzează cele mai multe probleme celor care suferă de alergii sezoniere.

Polen din buruieni: ambrozia este buruiana cea mai răspândită în cele mai multe părți din SUA. Este o cauză majoră și vast întâlnită a simptomelor de alergie .

Polen din iarbă: Există sute de tipuri diferite de iarbă. Însă doar câteva dintre ele provoacă alergii. Cele mai comune tipuri care provoacă alergii sunt buruienile graminee perene, costreiul, trifoiul, orhideea, secara, vițelarul, timoftica. Iarba polenizează la sfârșit de primăvară, început de vară.

Polen din copaci: Atunci când vorbim de copaci, atenție mare la speciile de lemn dur incluzând mesteacăn, stejar, ulm, arțar, frasin, arin și alun. Aceștia polenizează de la sfârșitul iernii, până la sfârșitul primăverii, în funcție de zona unde locuiești.

Outlined lightbulb with rays of light

ȘTIAI CĂ...?

Ambrozia, o sursă majoră a alergiilor la polen , a fost descoperită chiar și la o distanță de 650 km în largul mării și până la 5 km în atmosferă.4

Sfaturi pentru cei ce suferă de alergiile la polen

 • FII ATENT LA CEAS
  Măsurătorile de polen de ambrozie sunt de obicei la cote ridicate dimineața și la apus, așa că încearcă să-ți planifici activitățile de afară evitând aceste ore.
   
 • ACOPERĂ-TE
  Poartă o mască atunci când lucrezi în grădină sau faci treburi pe afară
   
 • SCHIMBĂ-TE
  Sporii de polen călătoresc pe pantofii, hainele și părul tău și așa pot intra în casă. După ce ai petrecut timp afară, schimbă-te de pantofi și haine și fă un duș rapid.
   
 • SCHIMBĂ AERUL
  Atunci când conduci, ține geamurile ridicate și setează aerul condiționat pe “recirculare”. Acasă, ține geamurile închise și folosește aerul condiționat. Asigură-te că schimbi filtrele des.
   
 • ATENȚIE LA CE COPACI ALEGI SĂ PLANTEZI.
  Evită copacii de foioase din lemn de esență tare care pot agrava alergiile, inclusiv mesteacănul, stejarul, ulmul, arțarul, frasinul, arinul și alunul. În schimb, mergi cu specii precum Catalpa, mirtul creponat, bradul sau copacii cu lemn roșu.
   
 • CULTIVĂ SMART
  Printre cele mai comune tipuri de iarbă care produc polen sunt buruienile graminee perene, costreiul, trifoiul, orhideea, secara, vițelarul, timoftica.3 În loc să le alegi pe astea, încearcă să plantezi planta feminină de iarbă de bivol, deoarece nu înflorește și, prin urmare, produce puțin sau deloc polen. Evită să plantezi floarea-soarelui, margarete și crizanteme în curte, deoarece toate sunt legate de ambrozie. Dacă nu ești sigur ce să plantezi, întreabă un specialist înainte de a cumpăra.

Alergiile la Mucegai

O privire de ansamblu

Alergia la mucegai poate fi declanșată de spori microscopici de mucegai care plutesc în aer precum polenul și provoacă simptome neplăcute de alergie . Majoritatea oamenilor cred că mucegaiul este o problemă de interior. Dar mucegaiul se dezvoltă în zone umbroase și umede și de afară, precum sol, plante, lemn putrezit, compost sau frunze moarte. Din moment ce mucegaiul prosperă în spații umede, simptomele pot fi mult mai puternice în lunile de vară, când este umed și cald. Pe când sporii de polen mor odată cu venirea primului îngheț, sporii de mucegai intră în hibernare iarna. Când vine primăvara, sporii cresc imediat la loc.7

Outlined lightbulb with rays of light

ȘTIAI CĂ...?

În timp ce unele mucegaiuri formează colonii pe care le puteți vedea cu ochiul liber, altele pot fi vizualizate doar la microscop. Deci, doar pentru că nu puteți vedea mucegaiul, nu înseamnă că nu există!7

Sfaturi pentru cei care suferă de alergiile la mucegai

 • LASĂ TOTUL LA INTRARE
  Pantofii, îmbrăcămintea și chiar părul tău pot fi magneți pentru sporii de mucegai . Scoate-ți încălțămintea când intri în casă, schimbă-și hainele și fă un duș imediat când intri în casă. Dacă nu poți face asta imediat, este recomandat să te speli pe mâini și pe față foarte bine atunci când intri în casă.8
   
 • ÎMPRIETENEȘTE-TE CU GREBLA
  Sporii de mucegai se pot acumula pe frunzele căzute. Așa că asigură-te că îți greblezi des curtea. Pentru că, în acest proces, sporii se pot ridica ușor, poartă mască. Sau, mai bine, roagă un apropiat care nu este alergic să te ajute cu această treabă.9
   
 • MASCA ÎMPOTRIVA SPORILOR DE MUCEGAI
  Poartă o mască de tipul N95 ca să reduci expunerea la sporii de mucegai atunci când tai iarba, greblezi frunzele sau grădinărești. Găsești măștile la farmacie. Sau, mai bine, roagă un apropiat care nu este alergic să te ajute cu această treabă.
   
 • USUCĂ HAINELE ÎN INTERIOR
  Așternuturile și hainele uscate pe o frânghie afară pot capta mulți spori de mucegai sau alți alergeni . Optează să le usuci în interiorul casei sau într-un uscător special pentru haine.8