Alergia la polen: simptome, cauze și tratament

Ce este alergia la polen?

Polenul este unul dintre cei mai comuni factori declanșatori ai alergiilor sezoniere. Cea mai frecventă formă de alergie sezonieră este rinita alergica, denumită și febra fânului .

Primăvara, vara și toamna, și uneori și la sfârșitul iernii, plantele eliberează în aer mici particule de polen pentru a fertiliza alte plante din aceeași specie. Cea mai mare parte a polenului din aer care provoacă reacții alergice provine de la iarbă, copaci și buruieni. O parte provine și de la flori.

Alergiile reprezintă reacția organismului dumneavoastră la o substanță "străină", pe care corpul dumneavoastră o vede ca pe un invadator. Expunerea la ceva care în mod normal este o substanță inofensivă, cum ar fi polenul, determină uneori corpul dumneavoastră să reacționeze. Substanțele care declanșează reacțiile alergice se numesc alergeni . În afară de polen, printre alergenii obișnuiți se numără acarienii din praf, blana animalelor, înțepăturile de insecte și diferite tipuri de alimente sau medicamente.

În cazul reacției alergice, organismul dumneavoastră răspunde la alergen printr-o serie de evenimente. Prima dată când sunteți expus la un anumit alergen (cum ar fi polenul), organismul dumneavoastră produce anticorpi de imunoglobulină E (IgE). Sarcina acestor anticorpi este de a găsi alergenul și de a-l elimina din sistemul dumneavoastră. Ca urmare a producerii de anticorpi, se eliberează în sânge o substanță chimică numită histamină. Histamina provoacă simptomele alergiei. Data viitoare când veți fi expus la alergen, răspunsul organismului dumneavoastră ar putea fi și mai puternic. Odată cu expunerile repetate la alergen, puterea reacției alergice crește în general.

Alergia la polen: principalele simptome

Alergiile la polen cauzează adesea simptome similare cu cele ale infecțiilor sinusale.

Acestea sunt principalele simptome ale alergiei la polen:

  • Curgerea nasului
  • Nas înfundat sau blocat (cunoscut și sub numele de congestie nazală)
  • Strănut
  • Tuse
  • Mâncărimi la nivelul nasului, ochilor, urechilor, gurii sau in gat
  • Ochi roșii și înlăcrimați
  • Umflături în jurul gurii
  • Erupții pe piele, însoțite de mâncărimi, eczeme de tipul dermatitei atopice

Dacă suferiți de astm, polenul vă poate agrava simptomele de astm. Aceste simptome includ respirația șuierătoare și dificultăți mai mari în a respira. În cazul în care respirația este foarte dificilă, contactați de urgență medicul dumneavoastră sau chemați o ambulanță.

Alergia la polen: anotimpuri și factori declanșatori

Alergiile la polen pot apărea în diferite perioade ale anului, din ianuarie până în septembrie, în funcție de tipul de polen care provoacă alergia. Perioadele de vârf pentru diferite tipuri de polen apar în diferite momente din februarie până în septembrie. Multe tipuri de polen de arbori, cum ar fi arinul, alunul, tisa, ulmul, salcia și mesteacănul, au sezonul de vârf în luna martie. Polenul semințelor oleaginoase, al ierbii și al urzicii tinde să atingă vârful mai târziu în cursul anului, fie în iunie, fie în iulie.

Ambrozia este o cauză majoră a alergiilor la polen. Sezonul său de vârf este între lunile iulie și septembrie.

Polenul din aer care este eliberat de diferite tipuri de plante este un alergen, care poate provoca o reacție alergică la persoanele care sunt sensibile la el.

Cum se tratează alergia la polen

Alergia la polen poate fi tratată prin luarea de măsuri pentru a preveni și reduce reacțiile alergice și prin asistență medicală, cum ar fi tratamentele medicamentoase.

Există diferite măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce reacțiile alergice la polen:

  • Consultați buletinele meteo locale si aplicațiile de monitorizare a nivelului de polen pentru a afla despre cantitatea de polen și despre condițiile meteorologice din zona dumneavoastră.
  • În zilele călduroase, uscate și cu vânt, când cantitatea de polen poate fi foarte mare, stați în casă cât mai mult posibil.
  • Țineți ușile și ferestrele închise în timpul lunilor de vârf, pentru a reduce expunerea la polen. Acest lucru este deosebit de important în zilele în care se preconizează că se va înregistra o cantitate de polen deosebit de mare.
  • Purtați ochelari de soare și acoperiți-vă părul înainte de a ieși din casă.
  • Faceți duș zilnic înainte de a merge la culcare. Acest lucru va îndepărta polenul de pe corp și-l va ține la distanță de lenjeria de pat.
  • Dacă animalul dumneavoastră de companie a petrecut mult timp afară, încercați să evitați contactul cu acesta.
  • Spălați săptămânal sau mai des lenjeria de pat la o temperatură de cel puțin 60°.
  • Spălați-vă des hainele.

Diferite tipuri de medicamente care pot trata alergia la polen.

  • Picăturile pentru alergii sunt picături pe care le aplicați sub limbă, o dată pe zi. Apoi, acestea fie se înghit, fie se scuipă. Puteți aplica singur acest tratament, acasă. Un alt nume pentru picăturile pentru alergii este imunoterapia sublinguală sau SLIT.
  • Antihistaminicele sunt un tip de medicament care blochează acțiunea histaminei. Histamina este o substanță pe care sistemul imunitar din corpul dumneavoastră o produce în timpul unei reacții alergice. Aceasta provoacă simptomele alergiei. Antihistaminicele sunt disponibile sub diferite forme, inclusiv picături pentru ochi, spray-uri nazale și comprimate. Antihistaminicele schimbă cursul bolii alergice prin tratarea simptomelor, dar nu vindecă alergia. Anumite antihistaminice au ca unul dintre efectele secundare somnolența. Medicul sau farmacistul dumneavoastră va putea să vă spună dacă antihistaminicele pe care le luați se încadrează în categoria "somnolență" sau "fără somnolență". Dacă luați un antihistaminic care poate provoca somnolență, evitați să conduceți autovehicule sau să operați utilaje. Antihistaminicele din a doua generație, precum loratadina, nu provoacă somnolență, la majoritatea persoanelor.
  • Decongestionantele nazale locale desfundă nasul înfundat. Acestea pot oferi o ușurare a simptomelor de alergie la polen și vă pot îmbunătăți respirația. Nu folosiți decongestionante mai mult de 5-7 zile la rând, pentru că ați putea avea congestie de revenire, ceea ce înseamnă că nasul dumneavoastră se congestionează din nou. Un interval de câteva zile trebuie păstrat înainte de readministrarea medicamentului. Spray-urile cu corticosteroizi sunt medicamente care se pulverizează în nas. Acestea ameliorează congestia nazală, scurgerea sau mâncărimea nasului, strănutul și alte simptome. În cazuri rare, un medic poate prescrie și corticosteroizi pe cale orală.
  • Comprimatele sau injecțiile de imunoterapie ar putea fi de ajutor dacă simptomele alergiei la polen durează mult timp. Imunoterapia este un tratament specializat care nu este disponibil peste tot. Acest tip de tratament se poate face doar la indicația unui medic specialist.

Ce trebuie să faceți dacă autoîngrijirea nu este suficientă pentru a vă trata simptomele alergiei la polen? Primul specialist în domeniul sănătății pe care ar trebui să îl consultați este medicul de familie sau un farmacist. Aceștia vă pot recomanda medicamente fără prescripție medicală, inclusiv diferite tipuri de antihistaminice. De asemenea, aceștia pot răspunde la orice întrebări pe care le aveți despre orice medicamente eliberate cu sau fără prescripție medicală.

În cazul în care simptomele alergiei la polen sunt severe sau durează mult timp, faceți o programare la medic (medicul de familie). Adresați-vă medicului dumneavoastră de familie dacă aveți și alte afecțiuni medicale care se agravează din cauza alergiei la polen. Medicul dumneavoastră de familie poate efectua teste suplimentare (sau vă poate recomanda aceste teste), vă poate prescrie o rețetă pentru medicamente care nu sunt disponibile fără prescripție medicală și vă poate trimite la un specialist, dacă este necesar.

Specialistul la care vă poate îndruma medicul dumneavoastră de familie se numește alergolog. Alergologii pot determina ce tipuri de polen cauzează alergia dumneavoastră. Pentru a face acest lucru, ei pot efectua diferite tipuri de teste, inclusiv teste de înțepătură cutanată, în care alergenul suspectat (substanța suspectată de a provoca alergia) este aplicat pe piele și apoi pielea este analizată pentru a vedea dacă apare vreo roșeață sau umflătură; sau teste de sânge, în care se prelevează o cantitate mică de sânge dintr-o venă de pe braț. Sângele este apoi testat pentru depistarea anticorpilor care au fost provocați de o reacție alergică.

Alergia la polen poate fi neplăcută dar, în cele mai multe cazuri, poate fi tratată.

Surse

Aafa, ‘Pollen Allergy’: [Pollen Allergies | AAFA.org](https://www.aafa.org/pollen-allergy/)

Cleveland Clinic, ‘Allergy Overview’: [Allergies: Types, Symptoms, Causes & Treatments (clevelandclinic.org)](https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8610-allergy-overview#:~:text=Allergies%20are%20your%20body%27s%20reaction%20to%20a%20substance%20it%20views,these%20reactions%20are%20called%20allergens.)

London Allergy & Immunology Centre Global Network, ‘Pollen Allergy – Peak Seasons in the UK’: [Pollen allergy - peak seasons in the UK (ukallergy.com)](https://www.ukallergy.com/pollen-allergy-peak-seasons-in-the-uk/)

Medical News Today, ‘Pollen allergy: Causes, symptoms and treatment”: [Pollen allergy: Types, treatments, and home remedies (medicalnewstoday.com)](https://www.medicalnewstoday.com/articles/322256#symptoms)

Verywell health, ‘Comparison of allergy shots and allergy drops’: [Comparison of Allergy Drops and Allergy Shots (verywellhealth.com)](https://www.verywellhealth.com/allergy-drops-and-allergy-shots-82685)

Web MD, ‘Medications to Treat Pollen Allergies’: [Medications to Treat Pollen Allergies (webmd.com)](https://www.webmd.com/allergies/medications-for-pollen-allergies)